Cele mai avansate tehnologii în domeniu pot semnala producerea unui cutremur cu doar 45-50 secunde. În acest interval, este bine să știm ce trebuie să facem atunci când seismul ne surprinde acasă, la serviciu, pe stradă sau în mijloace de transport
În ciuda controverselor legate de producerea unui seism care va zgudui România, specialiştii sunt de acord că „marele cutremur” va avea loc mai devreme sau mai târziu. Profesori în Fizica Pământului şi de la Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare în Construcţii susţin că cel mai bine este să ştim cum să reacţionăm în caz de cutremure, în condiţiile în care nimeni nu îşi asumă evacuarea populaţiei în cazul unor avertismente seismice. Singurul avertisment a fost înregistrat în China, în anul 1975, dar seismologii spun că a fost doar o întâmplare fericită. INTERVIU. Omul care prezice MARELE CUTREMUR din 2013: ”Va avea o magnitudine maximă de 7,2 grade”
Acasă sau la serviciu Rămâneţi în clădire sau în încăpere, departe de ferestre, care se pot sparge şi vă pot accidenta, departe de pereţi exteriori care se pot deteriora, spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobilă suprapusă, lămpi, tencuială. Dacă puteţi, deschideţi uşa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
În afara unei clădiri Deplasaţi-vă cât mai departe de clădiri. Mergeţi spre un loc deschis şi sigur, fără a alerga pe stradă. Nu staţi în picioare, ghemuiţi-vă şi sprijiniţi-vă cu palmele de pământ.
În autoturism Opriţi într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă. Staţi înăuntru şi feriţi-vă de firele de curent electric şi cablurile care pot să cadă.
Într-un mijloc de transport în comun Staţi pe loc până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile. Nu este indicat să vă îmbulziţi la coborâre sau să spargeţi feres