Ploile căzute ieri-noapte peste Iaşi, de 118 litri/mp în 24 ore, reprezintă un record istoric local, spun meteorologii. Acestea au depăşit recordul anterior, înregistrat în 1985, adică acum 28 de ani, de 114 litri/mp. Autorităţile locale au depăşit şi ele, se pare, recordul la nepregătire, nepăsare şi lipsă de comunicare, lucru care a agravat şi mai mult situaţia gravă declanşată de natura dezlănţuită. Asta pentru că, potrivit Primăriei, vanele de colectare ale ApaVital de la Bahlui nu s-ar fi deschis la timp. Municipalitatea de vina pe şefii ApaVital şi pe E.ON, iar cei din urmă pe pronia cerească şi pe Direcţia Ape Prut. Zeci de case şi apartamente au fost inundate, pasajele rutiere subterane au fost blocate, oamenii mergeau în multe zone în apă până aproape la brâu. În multe zone s-a intervenit cu barca n pagubele nu s-au centralizat, dar se preconizează a fi considerabile.
Zeci de case şi apartamente au fost inundate de potopul care s-a abătut peste Iaşi, începând de duminică. În afară de torentele care au inundat nenumărate străzi din Iaşi, autorităţile au fost prinse pe picior greşit şi de râurile Bahlui şi Nicolina, care luni dimineaţa au fost pe punctul de a ieşi din mătci. În judeţ, potrivit datelor raportate către Prefectură în jurul orei 16, apele au afectat circa 57 km de drumuri comunale şi săteşti, peste 300 ha de teren agricol, circa 40 de curţi inundate, 12 case şi 12 anexe gospodăreşti. Pagubele centralizate provin din comunele Ţibana, Ciurea, Bârnova, Ciorteşti, Grajduri şi Tomeşti.
VEZI IMAGINI DIN ZONA INDUSTRIALA
O noapte de coşmar în tot oraşul
Ploaia a inundat case şi apartamente din zonele Manta Roşie, strada Cazangiilor, şoseaua Bucium, Păun, Holboca şi Bârnova. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a mai fost sesizat să intervină în zone cprecum Muşatini - Plăieşilor, Splai Bahlui mal stâng, înainte de