Plafonul de garantare al creditelor luate prin programul Prima Casă va fi epuizat până cel târziu în octombrie, însă acest lucru ar putea fi în favoarea celor care nu își permit să cumpere o locuință. Sursa: LIBERTATEA
Dacă fondurile de care dispune Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) pentru a garanta creditele acordate în programul Prima Casă nu vor fi suplimentate, prețul locuințelor o să se micșoreze, iar sfârşitul acestui program va putea fi văzut ca un mecanism de autoreglare a preţurilor.
"Dacă plafonul de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) nu va mai fi majorat, preţurile vor începe să scadă, iar sfârşitul acestui program va putea fi văzut ca un mecanism de autoreglare a preţurilor. Înainte să apară programul "Prima Casă", preţurile locuinţelor scăzuseră de la jumătatea lui 2008 până în aprilie 2009, cu aproximativ 40%. Odată cu demararea programului, preţurile au înregistrat o uşoară creştere, după care au continuat scăderea, însă cu o pantă mai lină", a declarat Oana Mihăilescu, Real Estate Account Manager - Crosspoint, citată de Agerpres.
Practic, programul "Prima Casă" a ajutat scăderea controlată a preţurilor şi a fluidizat tranzacţiile pe segmentul de piaţă vizat, aexplicat aceasta.
Săptămâna trecută, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, a declarat că suplimentarea fondurilor pentru Programul Prima Casă ar putea fi anunţată peste o săptămână sau două. Suplimentarea se va realiza doar dacă se obține acordul Ministerului Finanţelor în acest sens.
Dacă Finanțele nu vor aproba suplimentarea fondurilor, plafonul de garantare se va epuiza la jumătatea lui septembrie, cel târziu în octombrie, potrivit declarațiilor făcut