În cursul dimineţii trecute mii de ieşeni s-au trezit izolaţi în propriile imobile. Pe unele porţiuni ale străzii Muşatini nivelul apei a ajuns până la doi metri. Locatarii de aici au aşteptat ore în şir intervenţia autorităţilor.
Din cauza precipitaţiilor de duminică noapte, dar şi a deversărilor în râul Bahlui a acumulărilor aflate amonte de municipiu, nivelul apei acestui râu a trecut de cel al sistemului de canalizare din dreptul străzii Sarmisegetuza. Astfel, apa acumulată în zona respectivă nu putea fi deversată în Bahlui prin rigolele din asfalt. Însă, cu toate că exista o soluţie pentru această problemă, aceasta nu a fost pusă în practică la timp. Este vorba de un sistem de pompare aflat în administrarea celor de la ApaVital.
Acest sistem trebuia să preia sarcina sistemului de canalizare şi să deverse apa dintre blocuri în Bahlui. Pomparea a demarat în momentul în care reprezentanţii Primăriei s-au deplasat în teren, undeva în jurul orei 9.00. La această oră mulţi ieşeni care locuiesc pe strada Muşatini trebuiau să fie la servici, însă nu au putut ieşi din scara blocului din cauza nivelului ridicat al apei.
Cei de la ApaVital au mărturisit celor din Primăriei că nu au putut acţiona pompele deoarece acestea nu erau cuplate la alimentare, sarcină ce trebuia îndeplinită de cei de la E.ON Distribuţie.
„Volumul foarte mare de apă care a căzut în ultimele 24 de ore, peste 110 l/mp, a provocat inundaţii în diverse părţi ale oraşului, mai ales în zona de şest, dacă o putem numai aşa. Acolo au fost şi câteva deficienţe în ceea ce priveşte modul de organizare a activităţii pentru astfel de evenimente. În speţă, este vorba de pornirea cu întârziere a pompelor de pe malul râului Bahlui, ceea ce a cauzat inundarea zone precum cea a străzii Muşatini“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
La câteva ore după ce reprezentanţii Primăriei au ordo