Învăţământul preuniversitar din judeţul Neamţ este bine reprezentat în cele două municipii, dar şi în cele trei oraşe. Cu aproape 5.000 de absolvenţi în fiecare an, judeţul Neamţ poate fi considerat ca principalul furnizor de studenţi pentru universităţile din Iaşi, Bucureşti, dar şi din alte oraşe universitare din ţară sau din străinătate.
Topul celor mai bune licee din Neamţ este format din Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ, aflat pe locul întâi, urmat îndeaproape Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman, iar locul al treilea este completat de Colegiul Naţional „tefan cel Mare” Târgu Neamţ.
Topul complet al liceelor din judeţul Neamţ, în funcţie de ultima medie la admiterea computerizată din 2012 îl puteţi consulta aici!
Locul I Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ
Liceul din Piatra Neamţ are o istorie de peste 140 de ani, la începuturi (1869), unitatea funcţionând ca şcoală. Profilul era atât clasic (1869-1878), cât şi real (1878-1897) cu profesori Ion Negre (partea ştiinţifică) şi Calistrat Hogaş (partea literară), marele scriitor fiind şi director. Iniţial se numea „Gimnaziul Piatra“, iar din 1893 poartă numele „Petru Rareş“. Pe parcursul anilor, titulatura i s-a modificat în mai multe rânduri: de la „Liceul de Băieţi nr.1“ până la „Liceul Petru Rareş“ (1897) şi în cele din urmă „Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra-Neamţ“ (2000). Din ianuarie 1977, i s-a stabilit profilul matematică-fizică, iar din anul şcolar 1999-2000, liceul se reprofilează având şi acum specializările: matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, filologie şi ştiinţe sociale. Liceul dispune de 29 de săli de clasă, 3 laboratoare (fizică, chimie, biologie), 3 laboratoare de informatică, un cabinet pentru limbi moderne, o sală de sport modernă, o sală de gimnastică, un teren de sport, o bibliotecă cu peste 60.000 de volume, o sală