Autoritățile maghiare trebuie să corecteze urgent orice încălcare a valorilor fundamentale ale UE, au spus deputați miercuri. Dacă nu vor face astfel, liderii Parlamentului European vor lua în considerare opțiunea de a cere Consiliului UE să verifice, conform articolului 7.1 din Tratatul UE, dacă există un risc clar de încălcare gravă, au adăugat deputații. Ei au mai cerut crearea unui grup la nivel înalt care să monitorizeze respectarea valorilor europene în toate statele membre.
În rezoluția adoptată cu 370 de voturi pentru, 249 voturi împotrivă și 82 abțineri, Parlamentul subliniază că EU se bazează pe niște valori fundamentale cum ar fi respectul pentru demnitatea umană, libertate, democrației, egalitate și statul de drept, incluse în articolul 2 din Tratatul UE.
"Modificările constituționale din Ungaria au fost sistemice, într-un sens care se îndepărtează de valorile UE așa cum sunt identificate în Articolul 2 din Tratatul UE", a spus raportorul Rui Tavares, în dezbaterea de marți. "Democrația presupune regula majorității, dar în niciun caz majoritism", a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă.
Parlamentul regretă că procesul de scriere și adoptare a Constituției Ungariei "a fost lipsit de transparență, deschidere, incluziune și, în cele din urmă, de baza de consens care ar putea fi așteptată din partea unui proces constituțional modern, democratic" și deplânge faptul că modificările instituționale "au dus la o slăbire clară a sistemului de echilibru și verificare".
Recomandări către autoritățile maghiare
Parlamentul cere autorităților maghiare să înlăture din Constituție acele prevederi care au fost deja declarate ca neconstituționale de către Curtea Constituțională, să reducă utilizarea recurentă a legilor cardinale, să aplice recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, să asigure cea mai mare par