Rezerva Federală a SUA (banca centrală) a adoptat varianta americană a proiectului de implementare a regulamentului global Basel III, destinat prevenirii unei noi crize bancare şi care creşte de trei ori rata minimă a capitalului de rang întâi al băncilor, şi a promis că va proteja instituţiile mai mici de impactul pe care-l va avea acest regulament, în timp ce pentru Wall Street va introduce reguli mai dure.
Regulamentul care ridică la 7% din valoarea activelor ponderate la risc rata minimă a capitalului de rang întâi va fi introdus treptat începând cu anul viitor, scrie MarketWatch.
Guvernatorii Fed au votat în unanimitate proiectul de 972 de pagini. Versiunea finală include unele concesii pentru băncile mari şi mici în privinţa necesarului de capital pentru creditele mai riscante. Fed va prezenta în următoarele luni patru reguli noi prin care speră să tempereze temerile legate de riscurile pe care le ridică pentru sistemul financiar cele mai mari opt bănci.
„Ştirea zilei este că băncile locale vor fi menajate, în timp ce băncile mari vor fi supuse unor reguli mai stricte decât s-a anticipat“, apreciază Allison Breault, avocat al firmei de avocatură Cleary Gottlieb Steen & Hamilton din Bruxelles, citată de Thomson Reuters. Cele opt bănci sunt JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon şi State Street.
Regulamentul Basel III, un proiect de 800 de pagini elaborat în 2010 la Basel, Elveţia, a fost elaborat ca reacţie la criza financiară mondială din 2008, pentru a preveni un nou crah şi pentru a aduce sub control riscurile derivate din complexitatea şi prezenţa globală a marilor grupuri financiare.
Cele 27 de ţări membre ale Comitetului de Supraveghere Bancară de la Basel printre care şi SUA trebuie să adopte regulamente prin care să adapteze şi să preia la niv