În România, preţul mediu de retail al unui kilogram de zahăr este de 1,6 dolari, fiind de peste 4 de ori mai mare decât cel la care este tranzacţionat pe bursă, respectiv de 35,9 cenţi pe kilogram. Una dintre cauze este nivelul ridicat al taxei pe valoarea adăugată (TVA).
Aceste preţuri erau valabile la sfârşitul lunii iunie.
Unul dintre motivele pentru care preţul plătit de consumatorii români este printre cele mai ridicate, raportat la preţurile din ţările vecine, este nivelul ridicat al TVA, se arată într-o analiză realizată de XTB Bank. Dacă în alte țări europene, guvernele au aprobat reducerea aplică TVA la alimente, la noi această taxă a rămas la 24%, în ciuda eforturilor făcute de producătorii din industria alimentară. În aceste condiții, românii plătesc, în medie, 1,3 dolari/kilogram.
Spre comparație, în majoritatea ţărilor membre ale UE se aplică o cotă redusă de TVA la alimentele de bază, cuprinsă între 5% şi 20%.
Cât costă un kilogram de zahăr în alte țări: Polonia - 1,1 dolariCehia - 0,8 dolariBulgaria - 1,2 dolari Ungaria - 1,4 dolari
Totodată, costurile de producție și administrative ridicate, care reprezintă circa 20% din prețul plătit de consumator, sunt alți factori care contribuie la creşterea preţului zahărului. În plus, nici agricultorii români nu reușesc să obțină recolte de sfeclă de zahăr la un nivel apropiat cu cel consemnat în alte state europene. În România, producţia locală medie este de 40 de tone de sfeclă de zahăr la hectar, în timp ce ţările vestice obţin producţii spre 60 de tone de sfeclă de zahăr pe un hectar.