După aproape patru ani de judecată s-a dat sentinţa finală în cazul jafului din Pasul Gutâi. Doar italianul Massimo Loddo a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Celălalt vinovat, Ioan Ursuţ, nu a mai aşteptat să-şi primească sentinţa şi s-a sinucis în spatele gratiilor.
15 septembrie 2009. Mai mulţi indivizi mascaţi, îmbrăcaţi în uniforme negre tip combinezon, inscripţionate cu «Poliţia» şi înarmaţi cu arme automate tip «Kalaşnikov» au oprit în trafic autospeciala de transport valori în care se aflau banii pensionarilor din Maramureş.
Hoţii i-au obligat pe paznici să le dea sacii în care se aflau 4 milioane de lei şi au fugit cu patru maşini furate.
Italianul a fost arestat în timp ce se pregătea să dea o altă lovitură
Anchetatorii nu au reuşit prea rapid să îi identifice pe atacatori. Însă aceştia nu s-au putut ţine departe de jafuri, aşa încât, după 4 luni, au pregătit o nouă lovitură în acelaşi stil mafiot. Culmea e că au urmărit o maşină a aceleiaşi firme pe care au prădat-o şi în septembrie.
Agenţii de pe maşina de transport valori şi-au dat seama că după ei se ţine o maşină cu girofar care nu era pornit. Au sunat la 112, ofiţerii DGIPI şi cei de la SRI le-au interceptat telefoanele, iar poliţiştii i-au localizat pe atacatori.
Era vorba de românul Ioan Ursuţ, cunoscut poliţiştilor drept „regele evadărilor" şi de italianul Massimo Loddo. Ambii au fost arestaţi, iar după patru ani de procese doar italianul a fost condamnat. După ce primise o pedeapsă de 20 de ani de închisoare de la magistraţii maramureşeni, sentinţa i-a fost redusă, acum, la 15 ani de Curtea de Apel Cluj. Băimăreanul Ioan Ursuţ, şeful bandei, s-a spânzurat, în ianuarie 2012, în celula penitenciarului din Gherla.
Şeful bandei de hoţi s-a spânzurat după gratii
Ioan Ursuţ a evadat de 4 ori din închisori din străinăta