LiveScience.com notează că lenea este genetică, menţionând un studiu recent care a presupus o serie de experimente desfăşurate pe şobolani.
În cadrul unui astfel de experiment au fost introduşi şoareci în cuşti, în care erau roţi pentru alergat, apoi s-a înregistrat timpul petrecut de fiecare dintre şoareci alergând, într-un interval de 6 zile cât a durat experimentul.
Într-o nouă etapă, cei mai mai buni 26 de şoareci alergători, masculi şi femele, au fost înmulţiţi între ei, la fel ca şi cei mai leneşi 26 de şoareci, masculi şi femele.
36 de gene
Acest proces selectiv de reproducere a fost perpetuat de-a lungul a 10 generaţii de şoareci, iar oamenii de ştiinţă au observat că, introduse într-o astfel de cuşcă, rozătoarele din cadrul liniei genetice active erau de 10 ori mai înclinate să înceapă să alerge decât şoarecii din generaţiile leneşe.
"Din peste 17.000 de gene diferite dintr-o parte a creierului, am identificat 36 de gene care pot juca un rol important în predispoziţia la automotivarea de face activitate fizică", a mai dezvăluit Michael Roberts, de la Colegiul de Medicină veterinară al Universităţii din Missouri.