Vineri, 5 iulie 2013, pe drumul ei neabătut spre transformarea într-o Republică a Penalilor din USL, România a marcat un nou şi important moment: O anchetă judiciară în desfăşurare a fost oprită de intervenţia în direct, la TV, a premierului Victor Ponta. Aşa ceva nu s-a întîlnit nu numai în România anilor postdecembrişti, dar nici în România anilor Ceauşescu. Nicolae Ceauşescu intervinea în anchetele penale cînd credea că interesul politic o cere. N-a făcut însă niciodată în direct la TV.
Vineri, 5 iulie 2013, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bucureşti găseşte de cuviinţă că ancheta penală în chestiunea fraudei la BAC de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală are nevoie de audierea a peste 100 de elevi.
Audierea bacalaureaţilor e crucială pentru a stabili vinovăţiile în cazul unei fraude comise de un grup infracţional organizat. Pentru adevărul juridic e nevoie de declaraţiile elevilor implicaţi într-un fel sau altul. Că au dat bani, că li s-a cerut bani şi nu au dat. Cum li s-a cerut bani. Cum i-au dat.
Pentru a soluţiona rapid chestiunea (citarea fiecărui elev în parte şi aducerea, la Parchet ar fi presupus cel puţin o lună şi, dacă ne gîndim bine, în condiţiile din România jumătate din elevi o ştergeau în vacanţă, fericiţi c-au luat BAC-ul), Parchetul se gîndeşte la o acţiune de aducere în grup, cu autocarul.
Telefoanele şi televiziunile de ştiri creează o adevărată isterie în rîndul părinţilor, cei mai mulţi din cartier.
Dacă ne gîndim că ne aflăm în sectorul 5 al lui Marian Vanghelie şi că firele duc, prin consilierul său, şi la primarul sectorului 5, nu pun mîna-n foc că în crearea scandalului un anume rol n-a jucat şi reţeaua Prinţului Almanahelor.
Părinţii, veniţi în grabă la liceu, fac gălăgie şi, mai ales, fac declaraţii televiziunilor sosite în păr la faţa locului.
Nu