Tipul de discurs al preşedintelui Federaţiei Ruse este, contrar ostilităţii sale vizibile, faţă de viziunile occidentale, în general, şi ale Casei Albe în special, unul care, prin formă şi conţinut, are preluări masive din alocuţiunile omologului american, pe teme ce ţin de securitatea naţională. O dovadă, de ultimă oră, au alcătuit-o ideile exprimate, pe 5 iulie, în faţa Consiliului de Securitate al Rusiei.
Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse s-a întrunit la Kremlin, pentru a discuta despre planurile de îmbunătăţire a organizării militare a Rusiei, în perioada 2013- 2020.
Sintagma "organizaţie militară"se referă la forţele armate şi la alte trupe, forţe, unităţi şi agenţii responsabile pentru îndeplinirea misiunilor de securitate prin metode militare, dar şi centre de cercetare şi producţie, care lucrează pentru sectorul de apărare.
De la bun început, preşedintele Rusiei a atenţionat asistenţa că priorităţile în domeniile apărării şi securităţii sunt dictate atât de complexitatea situaţiei internaţionale, cât şi de luarea în considerare a tendinţelor de dezvoltare militare, pe care puterile militare ale lumii le urmează.
A se citi Statele Unite ale Americii şi principalii aliaţi occidentali ai Washingtonului.
Care au optat deja pentru forţe armate mai mici, compensând reducerea efectivelor, cu mărirea capacităţii lor de luptă, prin promovarea unor sisteme ultramoderne de comandă, informaţii, comunicaţii şi sisteme de asalt asupra potenţialilor inamici.
În plus, se dezvoltă sisteme de luptă robotizate şi de arme de mare precizie, care se apropie de capacitatea armelor strategice şi afectează echilibrul global de putere.
Se continuă şi militarizarea spaţiului cosmic şi a celui cibernetic, armatele moderne recurgând la operaţii speciale şi instrumente de soft power.
Putin a mai declarat că, în Rusia, în domeniul