Magistraţii bihoreni au decis că BCR trebuie să perceapă dobândă zero la un credit imobiliar acordat în 2008, după ce a constatat că banca a impus clauze abuzive în contract. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
Un orădean a reclamat Banca Comercială Română la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Ulterior, judecătorii au decis că instituţia de credit i-a impus clauze abuzive. Drept urmare magistraţii au considerat că orădeanul nu mai trebuie să plătească dobândă pentru cei 105.000 de euro împrumutaţi, ci doar să restituie principalul, scrie economica.net.
Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după formula: "dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale". După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă. Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au considerat că banca, pe lângă faptul că nu a negociat dobânda cu clientul, nici nu a definit parametrii după care aceasta se calculează, fiind în totalitate la latitudinea instituţiei de credit să o modifice, ceea ce a creat un dezavantaj clientului.
Apoi, BCR a cerut instanţei să oblige clientul să semneze un act adiţional la contractul de credit, prin care să se angajeze să plătească o dobândă mai mare şi să accepte şi o serie de comisioane. În cazul în care clientul refuza solicitările băncii, BCR dorea ca împrumutul să fie declarat scadent, adică orădeanul să restituie imediat suma pe care a luat-o de la bancă. În timpul cât cazul era pe rol, BCR a continuat să perceapă dobândă.
Judecătoria Oradea a decis, în luna iulie a anului trecut, ca dobânda aplicată creditului să fie cea percepută în primul an, fixă, de 6,2%. Decizia nu a fost pe placul niciuneia dintre părţi, care au făcut recurs.
Pe iuli