Vitaminele, în cantităţi care depăşesc dozele recomandate, dăunează sănătăţii, susţin autorii unui studiu care sugerează că în special vitaminele C şi E scad speranţa de viaţă cu până la 25 de procente.
Cercetătorii susţin că studiul, publicat în jurnalul „Biology Letters“ şi citat de „Daily Mail“, ridică întrebări cu privire la beneficiile suplimentelor alimentare, în condiţiile în care se ştie, de pildă, că o persoană obişnuită are nevoie, zilnic, de 40 de miligrame de vitamina C pentru a se menţine sănătos.
În ce priveşte vitamina E, doza recomandată este de patru miligrame pentru bărbaţi, respectiv de trei miligrame pentru femei, dar există şi variante de suplimente care conţin cantităţi de sute de ori mai mari.
Dozele recomandate sunt de regulă obţinute din alimente şi nu este necesară administrarea de suplimente, subliniază oamenii de ştiinţă.
În mod normal, cantităţile mari de vitamine încetinesc procesul de îmbătrânire celulară, iar cercetările anterioare au sugerat că vieţile şoarecilor ar putea fi prelungite dacă le sunt administrate suplimente. Pe de altă parte, în cazul şoarecilor de câmp, efectul este diferit: speranţa de viaţă a acestora scade în momentul în care le sunt administrate doze ridicate de suplimente.
Această descoperire arată, după cum explică profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow, că „există diferenţe majore în ce priveşte efectul dozelor ridicate de“ suplimente, atunci când acestea sunt administrate unor specii diferite.
Deşi cercetătorii recunosc că nu au efectuat astfel de experimente în rândul oamenilor, ei consideră că datele de până acum ar trebui să avertizeze, totuşi, cu privire la abuzul de suplimente alimentare.
Pe de altă parte, statisticile oficiale arată că nu există motive de îngrijorare, de vreme ce nu s-a dovedit deocamdată că supradozele de vitamine sau de suplime