Până şi pâinea feliată are o istorie a ei, care a început să se desfăşoare încă de la 1912, când bijutierului Otto Frederick Rohwedder i-a venit ideea de a face o maşinărie destinată tăierii precise a celui mai consumat produs de panificaţie din lume.
Înainte ca Otto Frederick Rohwedder, originar din Iowa, SUA, să felieze pâinea, brutarii se fereau să-şi taie produsele pentru că, spuneau ei, pâinea făcută bucăţi se învechea mult mai repede, scrie Daily Mail.
Rohwedder a fost singurul convins că maşina sa de feliat va revoluţiona industria panificaţiei. De profesie bijutier, americanului i-a venit ideea să meşterească o unealtă de feliat încă din anul 1912. Atât de entuziasmat a fost de acest proiect, încât şi-a vândut cele trei magazine de bijuterii pe care le deţinea la acel moment în St. Joseph, Missouri, şi a folosit banii pentru producerea unui prototip.
Problema a fost că prototipul nu era deloc performat şi a fost respins de brutării şi băcănii. Rohwedder realizase maşina de feliat folosind ace de pălărie, iar acestea picau într-o veselie de câte ori era utilizată. Ce-i drept, nimeni nu-şi dorea să găsească un ac în pâine.
Planuri mistuite în incendiu
Inventatorul pasionat nu s-a lăsat descurajat de acest inconvenient de proiectare, dar nici de incendiul care a distrus, în anul 1917, fabrica unde se aflau planurile originale ale maşinii. A muncit ani la rând să refacă proiectul maşinii de feliat şi a căutat neobosit investitori care să creadă în ideea lui. Ca să-şi întreţină familia, Rohwedder a lucrat în tot acest timp ca agent de pază, dar şi ca agent de investiţii. În anul 1927 a reuşit să pună la punct o altă maşină, care nu doar că felia pâinea dar o şi împacheta în hârtie pentru ca aceasta să se păstreze proaspătă (foto).
Iniţial, brutarii şi băcanii au fost sceptici în legătură cu dorinţa oamenilor de a