Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, va întreprinde o vizită în România săptămâna viitoare, în cadrul căreia va avea mai multe întâlniri cu oficialităţi de la Bucureşti, însă nu se va semna un nou acord cu România. Vizita are loc pe fondul scandalului de corupție din Franța, în care este implicată șefa FMI. Sursa: REUTERS
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat că vizita pe care o va face în România, săptămâna viitoare, directorul general al FMI "este una foarte specială", însă nu presupune şi semnarea unui acord.
"Este o vizită foarte specială, în sensul că doamna Lagarde vine să se întâlnească cu oficialităţile. România este o ţară cu raporturi bune cu FMI, care a avut două acorduri ce s-au încheiat şi se pregăteşte să încheie cu Uniunea Europeană, FMI şi Banca Mondială un nou acord. Vizita nu presupune şi semnarea unui nou accord. Doamna Lagarde vrea să vorbească ţării", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, în cadrul unei emisiuni TV.
Vizita directorului general al FMI precede, practic, încheierea unui noi acord, după cum a explicat Adrian Vasilescu. Oficialul BNR a precizat că a mai existat un asemenea moment înainte de încheierea unui acord, când Michel Camdessus, care a ocupat funcţia de director general al FMI în perioada 1987-2000, a vizitat România.
Un nou acord nu presupune un nou împrumut
Încheierea unui nou accord cu FMI nu presupune şi contractarea unui nou împrumut. Semnarea acordului are menirea de a credibiliza România pe pieţele internaţionale, a explicat Adrian Vasilescu.
"Nu va lua niciun ban, chiar dacă va fi o sumă în acord. Şi în acordul precedent erau 3,5 miliarde de euro, sumă care a stat undeva într-o casă de bani, pe care România putea să o acceseze în orice cl