O nouă rundă de negocieri în format 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean va avea loc săptămâna viitoare la Viena, Austria. Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, s-a întâlnit cu reprezentanţii speciali pentru reglementarea diferendului ai OSCE, Ucrainei şi Rusiei, şi a convenit asupra proiectului agendei pentru viitoarele negocieri.
Eugen Carpov a declarat că agenda a fost făcută în baza propunerilor Chişinăului şi Tiraspolului. Aceasta include şi chestiunile care nu au fost discutate anterior. Potrivit lui, în cadrul întrevederii, a fost remarcat faptul că se observă o scădere a comunicării pe mai multe platforme şi ar trebui activizate grupurile de lucru.
Oficialul a adăugat că autorităţile de la Chişinău vor fi foarte recunoscătoare dacă observatorii şi mediatorii din cadrul formatului de negocieri vor veni cu propriile recomandări şi propuneri cum să fie îmbunătăţit cadrul de comunicare între cele două maluri ale Nistrului şi să fie stopate acţiunile unilaterale.
Reprezentantul preşedintelui OSCE în problemele conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa, a spus că din punctul de vedere al preşedinţiei OSCE, deţinute de Ucraina, ar trebui să aibă loc mai des întâlnirile între reprezentanţii politici ai Tiraspoluli şi Chişinăului. De asemenea, oficialul a insistat şi pe necesitatea ca grupurile de lucru să se întâlnească mai des şi să facă schimb de opinii, potrivit IPN.
Serghei Gubarev, reprezentantul special al Federaţiei Ruse şi ambasador cu misiuni speciale, a spus că acum principalul lucru care trebuie făcut este construcţia mecanismelor de apropiere a celor două maluri ale Nistrului, deoarece ar fi naiv să se creadă că după 20 de ani de conflict va fi aşa de uşor de recăpătat încrederea. Gubarev a subliniat că Rusia are o atitudine negativă faţă de acţiunile unilaterale pe Nistru.
Reprezentantul special al Pre