Plutonul Turului Franţei va escalada azi Mont Ventoux, una dintre ascensiunile epice ale Hexagonului. Situat în Provence, la periferia Alpilor, Muntele ”chel” este locul perfect pentru o bătălie legendară între gladiatorii pe biciclete.
*Juan Manuel Garate a fost ultimul rutier care a câştigat pe Ventoux în Turul Franţei
*Căţărarea de azi are o lungime de 20,8 kilometri şi o rampă medie de 7,5%
*În 1967, Tom Simpson a decedat în apropierea vârfului din cauza deshidratării
14 iulie este o zi de sărbătoare pentru francezi. Ziua Naţională este sărbătorită cu mare fast atât la Paris, cât şi la Nisa, Lyon sau Grenoble. Însă pentru fanii ciclismului, 14 iulie înseamnă întotdeauna o etapă de gală în Turul Franţei. De fiecare dată, organizatorii s-au străduit ca de ziua căderii Bastiliei competiţia să fie cât mai specială. Dar parcă niciodată nu au programat un final atât de încărcat de istorie şi atât de spectaculos. Da, ASO s-a gândit ca Ziua Franţei să fie sărbătorită cu o ascensiune pe Mont Ventoux în ediţia centenară a Marii Bucle.
Mont Ventoux va fi invadat de peste 600.000 de fani azi. Foto: cyclingtips.com.au
Muntele fără vegetaţie şi cu vânt puternic
Ce are însă Mont Ventoux atât de special? În primul rând, aspectul. La 1.912 metri înălţime, Muntele ”chel” din Provence poate fi văzut de la 30-40 de kilometri depărtare. Şi surprinde prin înfăţişarea sa atipică! Din cauza vântului puternic şi a tăierii copacilor în urmă cu mai bine de un secol, ultimii 5-6 kilometri ai drumului către vârf au un peisaj deşertificat, aproape selenar. Iar rampele sunt ucigătoare! Asceniunea de azi va avea 20,8 kilometri, cu o rampă medie de 7,5%. Însă acest lucru vine ca urmare a faptului că primii patru kilometri sunt destul de lini, cu rampe maxime de 5,5%. Urmează însă trei kilometri