Unii proprietari au pretenţia ca primăria să suporte aproape integral costurile pentru reabilitarea imobilelor lor. Pentru a-l contracara pe primar, consilierii USL vor să susţină planul.
După ce s-au zbătut să obţină dreptul de proprietate asupra imobilelor din centru, unii deţinători au pretenţia ca reabilitarea lor să se facă din banii publici. O astfel de pretenţie este agreată de consilierii locali PSD şi PNL. La ultima şedinţă de consiliu, ei au propus ca primăria să asigure 80% din valoarea lucrărilor.
Propunerea n-a trecut de votul plenului, dar ei insistă să îl combată pe primarul Emil Boc pe considerentul că „milionarii de carton" din centru nu au posibilităţi financiare, astfel că ei n-ar avea cum să contribuie la programul de refaţadizare. Multe dintre clădirile din zona istorică se degradează fără ca proprietarii să se simtă afectaţi de normativele în vigoare, care ar trebui să-i constrângă şi la obligaţii. Nu de puţine ori pietonii au fost sau riscau să fie răniţi din pricina bucăţilor de materiale desprinse din clădiri. Considerate drept monumente istorice, ele necesită o atenţie deosebită şi lucrări speciale, costisitoare, care să le protejeze statutul. Municipalitatea a lansat un program complex pentru restaurare lor, angajându-se să acopere 20% din lucrări, iar proprietarii, 80% din costuri.
Boc a explicat că proiectul se va desfăşura etapizat. Programul a fost evaluat la 2 milioane de euro, urmând ca pentru etapa 2013-2014 să fie reabilitate 150 de imobile. Municipalitatea va asigura 400.000 de euro, urmând ca 1,6 milioane de euro să fie acordaţi proprietarilor cu titlu de împrumut, cu rambursare în 10 ani. „Noi plătim costul integral al lucrării pe clădire şi impunem ipoteca în cartea funciară pentru 10 ani. În această perioadă, proprietarii au obligaţia să returneze 80% din valoarea lucrărilor", explica primarul. În ultima şe