O delegaţie formată din oficiali ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Andrea Schaechter, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale va demara azi discuţiile cu autorităţile române în vederea încheierii unui nou acord, de tip preventiv. Documentul va fi semnat, deoarece FMI dorește să impună continuarea reformelor, iar statul are nevoie de credibilitate pe piețele financiare internaționale. Sursa: Razvan Valcaneantu
În cadrul discuţiilor, care se vor încheia la finele acestei luni, vor fi evaluate rezultatele înregistrate de economia naţională şi se vor stabili măsurile pe care Guvernul Ponta va trebui să le aplice mai departe. Concluziile discuţiilor vor fi publicate la finalul misiunii, se arată într-un comuncat remis de FMI.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a dat, ieri, asigurări că noul acord va fi încheiat, însă parafarea documentului este condiţionată de asumarea şi îndeplinirea unor noi sarcini de către Guvernul de la Bucureşti. Printre problemele semnalate de şefa FMi se numără restructurarea şi privatizarea companiilor de stat, consolidarea fiscală şi susţinerea economiei pentru a asigura o creştere sustenabilă. Christine Lagarde a subliniat că în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă, pentru a beneficia de întreg potenţialul uman şi tehnic din aceste societăţi.
"Acest set de reforme va face parte din noul program", a declarat directorul general al FMI.
Există voinţă pragmatică
Referitor la încheierea unui nou acord, prim vicepreşedintele PDL Andreea Paul spune că documentul va fi parafat, însă statul trebuie să găsească soluţii pentru a reporni economia.
"Există voinţă puternică din partea Guvernului actual, există voinţă pragmatică din partea fondului de a semna un nou acord. Acesta se va semna,