Toamna trecută, Malala Yousafza, o bloggeriţă în vârstă de 15 ani din Pakistan, a fost împuşcată pentru că cerea dreptul la o educaţie. Ea şi-a dus mesajul la ONU, iar fetele de pretutindeni au fost impulsionate să lupte împotriva violenţei şi a opresiunii. O nouă mişcare globală începe să prindă contur.
Pentru Diya, rebeliunea a început în India, în ziua în care s-a dus la poliţie şi a reuşit să spună că a fost violată. Fetiţa de 13 ani a ales să nu tacă, deşi atacatorul, care făcea parte dintr-o castă superioară, a ameninţat că-i omoară fratele. Diya este numele ei încă din acea seară, când un bărbat a târât-o în spatele unei case părăsite. Este un nume în spatele căruia ar trebui să se ascundă. Prin lege, nimănui nu-i este permis să dezvăluie numele unei victime a violului, însă Diya nu vrea să se ascundă, notează „Der Spiegel“.
Mişcarea pentru drepturile copiilor
Peste tot există poveşti ca cea a Diyei, care dezvăluie imaginea unei lumi barbare, dar şi a unor copii puternici care au decis să lupte. Una dintre cele mai impresionante poveşti este cea a Malalei Yousafzai, bloggeriţa de 15 ani din Pakistan care a fost împuşcată de două ori în cap doar pentru că iubea cartea. A supravieţuit şi continuă să lupte pentru drepturile fetelor la o educaţie.
În lume mai există „spărgătorii de nunţi“ din Bangladesh, care sunt nişte tineri ce merg din sat în sat pentru a proteja copiii de căsătoriile forţate. Şi mai sunt şi fetiţe din Kenya care refuză să se supună mutilării organelor genitale, ştiind că acest refuz le poate distruge familiile.
Numărul femeilor din lume este în scădere. Fetuşii femele sunt cel mai adesea avortaţi, fetiţele mor din cauza neglijării, ca rezultat al complicaţiilor unor mutilări genitale sau a violenţei domestice. Uneori, fetele care încă sunt copii mor în timp ce nasc. De fapt, complicaţii