Banca Naţională a intervenit anul trecut pe piaţa valutară pentru a opri devalorizarea monedei naţionale, se arată în ultimul raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Sursa: Simona Diaconu
Chiar dacă traderii au declarat de multe ori că BNR a intervenit pentru a salva leul de la o depreciere masivă, acest lucru nu a fost confirmat niciodată de instituţia. Însă, raportul FMI arată că BNR trage frâna de mână atunci când e nevoie.
"Politica monetară a continuat să se axeze pe ancorarea anticipaţiilor infaţioniste. Ca răspuns la presiunile pe deprecierea leului şi a creşterii inflaţiei, BNR a înăsprit politica monetară în ultima parte a anului 2012 prin limitarea sumelor puse la dispoziţia băncilor comerciale în operaţiunile repo, ceea ce a dus la creşterea dobânzilor de pe piaţa interbancară şi a randamentelor la titlurile de stat. De asemenea, a intervenit în piaţa valutară pentru a sprijini leul, ceea ce contribuit la ratarea ţintei privind activele externe nete pentru sfârşitl lunii decembrie (19,3 miliarde de euro versus ţinta de 20,2 miliarde de euro)", se arată în documentul citat.
Anul trecut, moneda naţională a trecut prin probe de foc, mai ales la mijlocul anului, când guvernarea USL a orchestrat suspendarea preşedintelul Traian Băsescu. În aceas perioadă, leul s-a devalorizat la minime istorice în raport cu euro sau dolarul.
Înainte de alegerile din toamna anului trecut, leul a mai traversat o perioadă furtunoasă şi greu de suportat pentru românii cu credite în valută.
Referitor la evoluția cursului de schimb, președintele Traian Băsescu declara recent că, atunci când iese la declarații guvernatorul Mugur Isărescu, e semn că leul evoluează bine, iar deprecierea este marcată de declarațiile făcute de consilierul Adrian Vasilescu.