Dispoziţia Tribunalului Comercial privind anularea concedierilor pentru o nouă tranşă de angajaţi de la Mechel nu le va aduce niciun câştig celorlalţi 300 de disponibilizaţi, care şi-au pierdut locul de muncă încă de anul trecut.
Liderii de sindicat de la combinatul din Câmpia Turzii se laudă cu reuşita de la Tribunalul Comercial însă evită să spună că dispoziţia instanţei nu-i va salva pe oameni de la concediere. Tot ceea ce face această dispoziţie este să-l oblige pe angajator să respecte nişte reguli, nu să-l împiedice să-şi pună în aplicare planul de restructurare.
Şi mai grav e că acest angajator are obligaţia să respecte procedura legală de concediere doar în privinţa celor 145 de angajaţi care au fost anunţaţi recent de disponibilizare nu şi în cazul celorlalţi 300, care au fost daţi afară anul trecut. Şeful de Sindicat Ioan Pascu s-a arătat cam grăbit când a fost chestionat de ce nu a luat măsuri şi în cazul celorlalţi disponibilizaţi, astfel ca şi aceştia să poată beneficia de măsurile de protecţie care li se cuveneu.
Şeful de sindicat de la Mechel s-a grăbit să se declare victorios, după ce preşedintele Tribunalului Comercial, Flavius Moţu, a anunţat că procedura de concediere colectivă derulată în cazul angajaţilor de la Mechel Câmpia Turzii a fost nelegală. „Mă bucur că o instanţă din România a judecat conform dreptului comunitar. Ce e important este că angajaţii Mechel Câmpia Turzii rămân să lucreze mai departe în combinat. Noi am avut dreptate", a spus liderul sindicatului. Cert este că Moţu n-a spus nici un moment că angajaţiilor de la Mechel le este asigurat locul de muncă. Dimpotrivă.
Dispoziţia Tribunalului Comercial nu face decât să-l oblige pe angajator să respecte nişte prevederi legale în privinţa concedierii: „Tribunalul Comercial a admis, în parte, solicitarea sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii de anulare a proce