Minele Paroşeni, Uricani, Petrila - blocate. 1.100 de ortaci din Valea Jiului au protestat timp de două zile în subteran, din care 474 au refuzat hrana.
Oamenii s-a temut că, în lipsa unui contract clar privind preluarea producţiei de cărbune de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), la care sunt angajaţi, de către Complexul Energetic Hunedoara (CEH), huila pe care o scot din inima munţilor va rămâne în depozit, iar ei îşi vor pierde şi salariile, şi locurile de muncă. După ce s-au blocat în subteran mai mult de o zi, minerii au început aseară să părăsească labirinturile întunecate.
Dar numai după ce premierul Victor Ponta a fost obligat de amploarea protestului să le dea mandat miniştrilor Varujan Vosganian de la Economie şi Constantin Niţă de la Energie să îşi trimită oamenii în Valea Jiului să negocieze noul contract dintre cele două companii de stat.
În timpul conflictului a căzut şi un cap, cel al şefului SNIMVJ, Petru Drăgoiescu, care a fost înlocuit de Ministerul Economiei cu actualul director al Minei Paroşeni, Aurel Anghel.
Obligaţii asumate
Negociatorii au ajuns la o înţelegere cu privire la contract, care nu fusese însă semnat până la închiderea ediţiei. Astfel, CEH se obligă să preia întreaga producţie de cărbune de la cele 3 mine din Valea Jiului, preţul urmând să fie stabilit lunar, în funcţie de cotaţiile internaţionale sau nivelul altor costuri, cum este cel de transport. Aceasta este de natură să asigure salariile minerilor.
Interes de moment
Soluţia la care s-a ajuns în Valea Jiului a fost una de compromis; ea nu rezolvă adevărata problemă a mineritului în România. După 1989, peste 550 de mine şi cariere au fost sau se află în proces de închidere şi ecologizare. Statul a cheltuit numai în ultimii ani zece ani peste 350 milioane de euro în acest scop. Iată că au trebuit să vină străinii să