Britanicul Chris Froome, care a câştigat duminică Turul Franţei este şi primul ciclist african care triumfă în cea mai importantă competiţie a ciclismului mondial. Născut în Kenya şi educat în Africa de Sud, Froome a dominat autoritar a 100-a ediţie a Marii Bucle, pe care a câştigat-o cu peste cinci minute avans faţă de cel de-al doilea clasat, columbianul Nairo Quintana, marea revelaţie a acestei competiţii.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Victoria lui Chris Froome nu este o surpriză, el era favorit încă dinaintea startului, dar maniera în care a obținut tricoul galben de lider a fost impresionantă. El a câștigat trei etape din totalul de 21, două dintre ele cu sosire la vârf și o a treia contra-cronometru individual și a dovedit un panaș nemaivăzut de mulți ani, dacă facem abstracție de americanul Lance Armstrong, un trișor dovedit, ale cărui șapte victorii consecutive în Turul Franței au fost anulate, din cauza dopajului masiv la care s-a dedat împreună cu echipa sa, de-a lungul mai multor ani.
De altfel, spectrul dopajului planează încă asupra ciclismului și Froome a trebuit să răspundă unor întrebări insistente din partea jurnaliștilor, care acum nu mai doresc să mai fie percepuți ca niște complici tăcuți, ca pe vremea lui Armstrong. Froome însă le-a răspuns sec: "Lance era un trișor, eu nu sunt".
Rădăcini africane
Faptul că este născut la altitudine–Nairobi, capitala Kenyei este la aproape 1.800 de metri altitudine–l-a înzestrat cu capacitatea naturală de cățărător și asta a jucat rolul esențial în victoria lui Chris Froome din Turul Franței.
În vârstă de 28 de ani, fiul unor cetățeni britanici stabiliți în Kenya, Froome poate fi considerat un african get-beget, el vorbind fluent limba Swahili, predominantă în estul Africii.
La vârsta de 12 ani părinții l-au trimis la studii în Africa de Sud, un