2013 se pare că va fi un mai bun pentru fermierii români comparativ cu 2012. Numai că, în lipsa unui sistem de depozitare a cerealelor, agricultorii sunt oblogați să își vândă recolta pe nimic angrosiștilor.
Din această cauză, adevărații producători sunt la un pas de faliment, avertizează preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
„Dacă în anul 2011, când a fost cel mai bun an agricol al României din ultima perioadă, preţul de achiziţie la angrosişti pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 1,7 - 1,8 lei, iar în 2012 a variat între 2,0-2,2 lei, în acest an kilogramul se vinde doar cu 1,0-1,1 lei. O situaţie la fel de dramatică se înregistrează şi la grâu, unde în anul 2011 preţul de achiziţie era de 0,65-0,75 lei/kg, iar în 2013 este de numai 0,55-0,65, în condiţiile în care toate input-urile (motorină, energie electrică) s-au scumpit cu un procent cuprins între 25-35%”, a afirmat Laurenţiu Baciu, citat de Agerpres.
Producția din acest an va fi mai bună ca cea obținută în 2012, însă nu se va apropia de rezultatele foarte bune înregistrate în 2011. Totuși, tocmai pentru că fermierii vor avea mai multe boabe în hambare comparativ cu anul trecut, angrosiștii profită și oferă prețuri foarte mici, care nu acoperă nici măcar costurile de producție, darmite să le permită agricultorilor să facă și profit, mai spune Baciu.
„E adevărat că în acest an vom avea o producţie mult mai bună ca în 2012, însă cu siguranţă nu va depăşi nivelul producţiei din 2011. Nenorocirea este însă că, în urma zvonurilor că vom avea supra-producţie, angrosiştii practică preţuri speculative, care nu fac altceva decât să îndrepte producătorii agricoli spre faliment. În aceste condiţii, le recomand fermierilor să amenajeze în cel mai scurt timp spaţii de depozitare pentru recoltele obţinute, pentru a n