Un dialog avut cu Marian Preda, şeful Mişcării Populare, la B1 TV, în 7 aprilie 2013 m-a împins să dedic noii iniţiative un comentariu în Evenimentul zilei.
Scriam la vremea respectivă, cu mai mult de trei luni în urmă, că Mişcarea Populară, ca organizaţie civică, şi-ar putea asuma, drept stindard, parafraza unui celebru dicton napoleonian.
Fiecare soldat are în raniţa sa bastonul de mareşal.
Pe plaiurile româneşti ale anului 2013, dictonul Mişcării Populare ar suna cam aşa:
Fiecare cetăţean are în raniţa sa bastonul de politician.
Prin exemplul lui Marian Preda - un necunoscut în politica autohtonă ajuns peste noapte şeful Mişcării Populare - noua alcătuire civică se voia polemică în raport cu partidele politice.
În timp ce partidele politice au devenit, cu timpul, sisteme închise, după modelul clanurilor mafiote, în care se intră doar prin căsătoria cu nepoţica dezgustătoare a Naşului, Mişcarea Populară se anunţa deschisă oricărui cetăţean român interesat de politică.
Acestea erau însă la vremea respectivă principii teoretice, frumos rostite de distinsul sociolog Marian Preda.
Transpunerea lor în practică presupunea, pe lîngă timp, şi- dacă nu chiar mai ales- oameni care să-şi consacre viaţa Proiectului, umblînd prin ţară, sunînd în tulnice, stînd de vorbă şi strîngînd mîini, pentru ca românii, de regulă greu de pornit, ca şi bătrînii din Nunta Zamfirei, să se înscrie şi să activeze în Mişcarea Populară.
Aceste două condiţii n-aveau cum să fie îndeplinite:
1) Se apropie anul electoral 2014 şi, cum se întîmplă în astfel de ani, tot ce nu e partid politic iese automat din bătălia pentru Putere.
2) Iniţiatorii Mişcării Populare, în frunte cu Traian Băsescu, sînt angajaţi ai Administraţiei Prezidenţiale.
Nici programul de lucru şi nici pre