Prefectul Costica Macaleti a participat la o masa rotunda privind viitorul cadastrului romanesc, aplicatii moderne ce ar putea fi folosite si in Botosani in viitorul foarte apropiat.
Reprezentantii a 34 de primarii din judet, membre ale trei grupuri pentru dezvoltare locala, alaturi de reprezentanti ai orasului Siret si ai Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura din Botosani au fost informati despre modalitatile moderne de solutionare a problemelor ridicate de terenurile agricole asa cum acestea pot fi oferite prin bazele de date de tip spatial.
Prezentarea noilor tehnici a fost facuta de un centru pentru perfectionare, instruire si formare a specialistilor in cadastru din Timisoara, care a aratat ca specialistii pot executa masuratori cadastrale si, in timp de maxim un an de zile, pot realiza o baza de date care, impreuna cu un soft cu functii extinse, ofera solutii eficiente pentru emiterea titlurilor de proprietate, eliminarea suprapunerilor si a supradeclararilor de teren, usureaza platile facute de APIA si permite corectarea anumitor erori pentru care, in prezent, parte din primarii sunt chiar sanctionate de diverse institutii.
„Faptul ca incep sa functioneze si la noi asocierile este un lucru foarte bun. Activitatea de cadastru este una foarte importanta atat pentru primarii, cat si pentru constituirea hartilor de risc, iar faptul ca multi dintre primarii nostri sunt ingineri cu studii in cadastru este o premisa buna pentru a rezolva in urmatoarea perioada problemele din acest domeniu”, a declarat prefectul Costica Macaleti.
La masa rotunda au participat si parlamentari ai judetului, senatorul Doina Federovici salutand initiativa parteneriatelor public-private din domeniul cadastrului pentru rezolvarea problemelor numeroase cu care inca se confrunta botosanenii.
„Daca noi parlamentarii, din prisma a