Un nou studiu a relevat diferenţe mari în încrederea economică şi percepţiile despre UE între statele membre din nord şi cele din sud
În timp ce 80% dintre suedezi şi 77% dintre germani şi-au exprimat încrederea cu privire la starea economiei ţării lor, aceasta a contrastat cu doar 1% din partea spaniolilor şi 2% din partea ciprioţilor şi grecilor.
Respondenţii din ţările în criză, de asemenea, s-au simţit mult mai deconectaţi privind luarea deciziilor la nivelul UE, potrivit sondajului Eurobarometru publicat marţi (23 iulie).
Două treimi au răspuns negativ la întrebarea "vocea mea contează în Uniunea Europeană", inclusiv 89% dintre ciprioţi şi greci.
Grecia a fost în centrul crizei datoriilor din zona euro încă din anul 2010 şi se află în recesiune de şase ani consecutivi, notează EUobserver.
Pesimism vs. optimism
Un controversat pachet de salvare de 17 miliarde de euro a fost realizat pentru Cipru în aprilie, din care 7 miliarde urmează să fie ridicate în urma unei taxe la depozitele bancare.
Între timp, 69% dintre greci şi ciprioţi, şi 67% dintre portughezi au declarat că sunt pesimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene (UE).
Dar în Irlanda, ţară aflată în criză de ceva timp, care urmează să iasă curând de sub programul de salvare, perspectivele au început să se lumineze, cincizeci şi opt la sută dintre respondenţi răspunzând că sunt optimişti cu privire la viitorul UE.
Încrederea publică în instituţiile UE este mai mare decât în Guvernele naţionale, în funcţie de sondaj, marja variind până la 6%. Între timp, europenii au privit Uniunea Europeană ca fiind un lucru pozitiv cu un procent de
29-30%.
Într-un comunicat de presă care însoţeşte datele, Comisia a declarat că aceste procente au indicat "o doză mare de optimism" în rândul europenilor. Aceasta a adăugat că şas