După ce un o singură companie a depus o ofertă pentru preluarea unei părți din producția de la Cuprumun, cu plata în avans, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a anunțat că va prelungi termenul de depunere a ofertelor până la 1 septembrie.
Procedura de selectare a investitorului strategic, care să aducă banii necesari modernizării exploatării de la Cuprumin, ar putea fi finalizată până la finalul lunii octombrie. Decizia de prelungire a termenului a fost luată după consultări cu premierul Victor Ponta, a declarat Varujan Vosganian, în cadrul unei conferințe.
Primul termen pentru depunerea ofertelor a expirat pe 19 iulie. Până la acea dată, o singură companie, Trafigura, a depus un dosar. Numai că documentaţia a fost incompletă, potrivit raportului experţilor. Alte două firme interesate de Cuprumin, printre care şi Glencore, au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor.
Printre cerințele impuse de Ministerul Economiei companiilor care vor să cumpere o parte din producția de la Cuprumin se numără obligativitatea privind prezentarea unei scrisori de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, a unei scrisori de bonitate pentru 40 milioane euro şi oferirea unui preţ minim de 6.900 dolari/tona de cupru.
Sindicaliștii de la Cuprumin ar prefera însă ca Ministerul Economiei să îi lase în pace pe cei din conducerea exploatării miniere să își facă treaba liniștiți. Anul trecut compania a avut profit și, dacă o mai mare parte din acest profit ar putea fi reinvestit, spun sindicaliștii, s-ar rezolva cel puțin parțial problemele legate de retehnologizare. Numai că statul a încasat 50% din profitul făcut de Cuprumin anul trecut.