Monitorizează şi reglementează pieţe de zeci de miliarde de lei, stabilesc tarifele la utilităţi, ne apără de monopolişti şi veghează ca banul public să nu fie furat. Pentru aceste activităţi, şefii autorităţilor de reglementare beneficiază de salarii de sute de mii de lei
Adoptă decizii importante pentru ţara noastră, care au impact major asupra vieţii şi activităţii oamenilor simpli, dar şi a antreprenorilor. E vorba de conducătorii mai multor autorităţi, agenţii, consilii şi instituţii publice, unele dintre care prea puţin cunoscute publicului larg. Pentru munca lor sunt şi plăţi pe măsură, cel puţin aşa rezultă din declaraţiile pe venit şi din cele de interese publicate pe pagina Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi analizate de „Adevărul“.
Primii în top şefii BNM
Din datele disponibile, rezultă că cel mai bine plătit este Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, care a primit anul trecut un salariu brut de 878.562 de lei, pe lângă care a mai beneficiat de o facilitate de credit de 43.379 de lei şi venituri din dobânzi bancare de 4.778 lei.
Drăguţanu este urmat, la mică distanţă, de cei doi adjuncţi ai săi Marin Moloşag şi Emma Tăbârţă, cu salarii de peste 700.000 de lei, iar împreună cu facilităţile de credit au adunat mai mult de 800.000 de lei.
Pe următoarele trei locuri se află şeful şi adjuncţii săi de la Autoritatea Aviaţiei Civile (AAC), care au primit în anul 2012 lefuri de peste 550.000 de lei, la care s-au mai adăugat beneficii din alte activităţi. De exemplu, Vladimir Cebotari, proaspătul viceministru al Transporturilor, a avut anul trecut un salariu la AAC de 556.962,8 de lei, iar adjunctul său Iurie Zidu a primit 636.028 de lei.
Venituri de peste jumătate de milion de lei au mai avut încă trei directori de agenţii. E vorba de Sergiu Sâtnic, fostul director general al Agenţiei Naţionale pentr