Medici de familie şi farmacişti au fost prinşi din nou cu reţete compensate false. De data asta la Vâlcea. Fenomenul nu va dispărea până când nu va exista un mecanism eficient de control al prescrierii, prin card de asigurat şi dosar electronic.
Încă un scandal cu o reţea de medici, asistenţi şi farmacişti zguduie sistemul sanitar românesc, după un scenariu depistat şi în alte cazuri. 11 medici de familie, asistenţi şi farmacişti din Vâlcea şi Dolj au fost audiaţi de procurorii DIICOT, iar patru au fost arestaţi pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi că au prejudiciat în mai puţin de un an bugetul Sănătaţii cu aproape un milion de lei.
Cazurile de acest fel depistate de autorităţi s-au înmulţit, iar experţii în sănătate atenţioneză că nu se vor opri fără un sistem de control. Or, singura soluţie sigură este informatizarea sănătăţii cu ajutorul cardului şi dosarului electronic. Dacă furturile ar fi eliminate, câştigul la bugetul de stat ar fi de cel puţin 300 de milioane de euro pe an.
Cum se fura la Vâlcea
Mai exact, mecanismul prin care se acţiona la Vâlcea şi Dolj este similar cu cel descoperit şi în cazuri din Capitală, pe care EVZ le-a relatat pe larg. Medicii eliberau reţete compensate fictive (peste 400 într-un an), prescripţiile erau trimise pentru decontare la Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, farmaciştii vindeau apoi medicamentele prescrise şi astfel încasau bani de două ori (şi de la cei care le cumpărau cu banii jos, şi de la asigurări). Ce obţineau, împărţeau cu medicii de familie. „În urma percheziţiilor DIICOT Vâlcea la locuinţele, cabinetele medicale, dar şi la farmaciile învinuiţilor au fost ridicate mai multe unităţi de calculator, laptopuri, telefoane mobile, documente, cutii pline cu medicamente prescrise şi suma de 20.000 de lei”.
Printre persoanele audiate se numără şi surorile Dumitrescu, doctoriţe de familie, una d