În ultimii ani, scandalurile de corupţie de la Bacalaureat s-au ţinut lanţ şi chiar dacă au existat zeci de condamnări pentru fapte de corupţie, luare, dare mită sau trafic de influenţă, nicio diplomă nu a fost anulată de justiţie.
Sesiunea din vara anului 2008 a adus cea mai mare fraudă din ultimii 23 de ani la examenul de Bacalaureat. Doi profesori şi 113 elevi au fost condamnaţi de Tribunalul Maramureş pentru că au fraudat examenul de Bacalaureat. În sentinţa de condamnare, pronunţată de Tribunalul Maramureş, nu se face nicio referire la anularea diplomelor de Bacalaureat. Magistraţii şi avocaţii contactaţi de EvZ au opinii separate, legate de acest subiect.
Un judecător de la Curtea de Apel Cluj susţine că diplomele de Bacalaureat nu puteau fi anulate deoarece infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată cei implicaţi sunt de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. „Ar trebui să discutăm şi despre infracţiunea de fals sau uz de fals pentru a anula diplomele”, spune magistratul.
De cealaltă parte, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, profesor de Drept Procesual Penal, susţine că aceste diplome ar fi trebuit anulate din moment ce au fost obţinute prin fraudă. „Dacă aceste diplome nu reflectă realitatea, acestea trebuie anulate. În Codul de Procedură Penală există articolul 348, care permite, printre altele, desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii. Judecătorul ar fi trebuit să extindă cercetarea judecătorească şi pentru infracţiunile de fals şi uz de fals. Dacă notele nu sunt reale este un element că înscrisul, adică lucrarea, nu este reală şi nu corespunde cu realitatea”, a precizat celebrul avocat Mateuţ. Acesta a mai spus că aceste diplome mai pot fi anulate de o instanţă civilă la solicitarea Inspectoratului Şcolar Maramureş.
Frauda la nivel de industrie
Directoa