La Râmnicu Vâlcea se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână cea de-a XVI ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România. Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, în colaborare cu primaria Râmnicului.
Standurile meşterilor populari sunt amplasate şi în acest an în Parcul Zăvoi. Zeci de meşteri populari expun ţesături, obiecte de ceramică, icoane sau costume populare.
Printre artizanii prezenţi în Parcul Zăvoi se numără vâlceanca Elena Banu care realizează ţesături din păr de capră.
„E o muncă grea mai ales că eu mă ocup chiar şi de pregătirea părului de capră, care e un păr destul de dur şi se toarce foarte greu. De vândut nu prea mai vindem, că oamenii nu mai au nevoie de covoare pe jos sau carpete pe pereţi. Săptămâna trecută am vândut o ţesătură cu 1 500 lei, un preţ neschimbat de patru ani. Sper ca acest meşteşug să nu se piardă deşi, în ţară, mai sunt, în afară de mine, doar două persoane din Buzău care lucrează cu păr de capră”, spune Elena Banu.
Cei care vor să cumpere cadouri pentru cei dragi pot trece şi pe la standul Elenei Nencov din Argeş, un artizan care execută păpuşi îmbrăcate în straie populare din zona Munteniei.
“ La confecţionarea unei păpuşi muncesc şi o zi pentru că noi facem corpul, noi facem hainele, noi tragem la maşină. Din păcate, se vede că e criză pentru că nu prea mai cumpără lumea. În general, lumea cumpără păpuşi de la noi pentru a le face cadouri pentru că de chinezării s-au săturat oamenii”, spune meşterul popular.
De la eveniment nu lipseşte nici în acest an familia Măric care v ine tocmai din Bacău pentru a expune picturi inspirate din viaţa satului românesc.
„În general, soţul meu încearcă să redea cât mai fidel, şi cu mult umor, datini şi obiceiuri româneşti şi perso