Deşi prin lege toţi angajaţii de la stat au dreptul la bonuri de masă pentru zilele lucrate, unii dintre ei nu le-au văzut niciodată, din lipsă de fonduri. Personalul medical este mai norocos la acest ca. Sursa: EVZ
Pentru profesori, bonurile de masă sunt obligatorii doar pe hârtie. În unele localităţi, au fost acordate prin primării, dar niciodată nu au fost alocaţi bani de la buget pentru aceste beneficii. „Au fost câteva iniţiative locale, prin care primăriile acordau tichete de vacanţă. Însă, din patru în patru ani, în preajma alegerilor, se vântură această promisiune”, spune Constantin Ciosu, consilier expert la Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Acesta mai spune că, în fiecare an, la discuţiile pe buget purtate cu Ministerul Educaţiei, se solicită acest lucru, dar că întotdeauna Guvernul taie aceste cheltuieli. „Ei nu respectă nici măcar proporţia aceea de 6% din PIB alocată prin lege Educaţiei, darămite să ne dea nouă tichete de masă”, conchide Ciosu. La negocierile de la rectificarea bugetară, care vor începe în luna august, sindicaliştii din Educaţie îşi vor cere din nou tichetele de masă, fără speranţă însă.
Văduviţi sunt şi angajaţii primăriilor
Nici funcţionarii publici nu primesc bonuri valorice. „Nu există bază legală pentru acordarea acestor beneficii. Ne împiedică statutul funcţionarului public, unde se specifică de ce categorii de venituri putem beneficia”, a declarat Liviu Toader, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Funcţionarilor publici. Angajaţii Societăţii de Termoficare din Timişoara, Colterm SA, primesc bonuri de masă. Deşi societatea este în subordinea muncipalităţii, funcţionarii Primăriei nu se bucură de aceleaşi beneficii.
Medicii şi poliţiştii primesc bani de hrană
Angajaţii din Sănătate sunt singurii care primesc tichete care adaugă circa 200 de lei pe lună la salariu. Valoarea unuia e de 9,3