Gorjenii care obţin venituri din agricultură au trebuit să le declare la Fisc, pentru impozitare. Deşi legea prevede amenzi pentru cei care o ignoră, fermierii din Gorj nu s-au înghesuit la ghişeele Direcţiei de Finanţe, pentru a-şi depune declaraţiile.
Ca în multe alte judeţe din ţară, şi la Gorj, numărul celor ce au depus aceste declaraţii nu a depăşit cu mult 2.000 de fermieri, mai precis 2.031, şi asta în condiţiile în care Guvernul a prelungit cu o lună termenul pentru depunerea la Fisc a „Declaraţiei 221” privind veniturile din activităţi agricole. După ,,păsuirea” din mai, agricultorii au fost nevoiţi să depună, până la data de 25 iunie, declaraţia de venit. Nici acest termen nu i-a convins pe gorjeni că trebuie să scoată „la vedere” veniturile. Circa 24.000 de fermieri în Gorj
Constantin Negrea, directorul APIA Gorj, a precizat că faţă de anul trecut, când au depus cereri pentru subvenţii 25.650 de fermieri, anul acesta numărul lor a scăzut la 23.800. Negrea este de părere că numărul lor este mai mic faţă de anul precedent, pentru că aproximativ 700 dintre ei nu au achitat debitele din anii anteriori şi au crezut că astfel o să scape, însă pe numele lor au fost întocmite procese verbale de recuperare a sumele primite în perioada 2008 şi 2012.
Cei care nu au depus declaraţiile la Fisc riscă amenzi de până la 500 de lei. Impozitul la norme de venit va fi plătit de agricultori în două tranşe, până pe 25 octombrie, respectiv până pe 15 decembrie.
Cine nu plăteşte impozit
Agricultorii care obţin venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, din exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, de arbuşti fructiferi şi altele asemenea şi din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, au de dat bani statului. În categoria produselor vegetale intră, de exemplu, cer