Documentele oferite de Edward Snowden, fostul consultant al NSA care a oferit informaţii despre sistemele de spionaj internaţional, arată că giganţii pieţei telecom au ajutat sistematic agenţia britanică de spionaj pentru a avea acces la datele de reţea.
Informaţia vine din documente oferite de către Edward Snowden şi publicate pe site-urile germane Suddeutsche.de şi tagesschau.de. Potrivit informaţiilor de până acum, accesul serviciilor de spionaj le permitea acestora monitorizarea comunicaţiilor, dar şi posibilitatea de a dezvolta spyware pentru o urmărie mai detaliată.
Şapte companii au lucrat împreună cu agenţia britanică GCHQ. Documente interne ale agenţiei de spionaj din 2009 arată că British Telecom, Verizon, Vodafone şi alte firme de telecomunicaţii au fost parteneri cheie. Deşi amploarea spionajului pare mai mică, deoarece s-a întâmplat în Marea Britanie, dimensiunea reţelei celor şapte operatori transformă acest nou scandal într-unul mondial. Cablurile optice submarine, centrele de date şi centrele de acces sunt amplasate în toată lumea, iar Snowden pare a avea dreptate când spune că britanicii sunt "câinele cel mare din această luptă".
Publicaţiile germane remarcă faptul că accesul oferit spionilor la fibra optică şi la centrele de date poate fi tradus şi prin spionaj transnaţional, deoarece există astfel de servre în Germania, la Berlin, Hamburg, Dusseldorf, Frankfurt sau Munchen. Multe companii de acest fel operează centre de date şi reţele în afara ţării unde activează. Unul dintre operatorii mai mici implicaţi în acest scandal, Global Crossing este conectat direct la reţelele nemţeşti. Compania Interroute, implicată şi ea, are 102 puncte de prezenţă, între care 15 în Germania.
Reacţiile operatorilor
Documentul arată că alte metode prin care agenţiile se foloseau de operatori consatau în introducerea de software troian în r