Helena Wright, considerată un pionier în materie de planificare familială şi control al naşterilor, atât în Marea Britanie, cât şi pe plan internaţional, a înfiinţat după încheierea Primul Război Mondial un serviciu clandestin prin care le ajuta să devină mame pe nevestele soldaţilor incapabili să procreeze. Singurul bărbat cooptat de Wright în această aventură a făcut faţă cu brio sutelor de solicitări.
Personaj controversat, care şi-a dedicat viaţa implementării educaţiei sexuale şi dezvoltării conceptului de control al naşterilor în Marea Britanie, Helena Wright a reuşit, în anul 1919, să facă fericite sute de femei ce tânjeau să devină mame.
A înfiinţat două clinici numai în Londra, una destinată bogătaşelor din Knightsbridge şi o alta pentru femeile sărace din Notting Hill.
În calitate de cadru medical, educator şi consilier în probleme sexuale, Helen Wright a acordat asistenţă, încă din timpul primei deflagraţii mondiale, miilor de femei rămase singure în timp ce soţii lor luptau pe front.
Helen Wright, fondatoarea serviciului secret de ajutorare a viitoarelor mame FOTO Daily Mail
La sfârşitul războiului, Wright s-a confruntat cu nenumărate cazuri în care nevestele soldaţilor reveniţi acasă îi mărturiseau că îşi doresc cu ardoare un copil. Din nefericire, soţii lor nu mai erau în stare să procreeze din cauza rănilor de război şi a traumelor emoţionale.
„Donator de spermă“ la domiciliu
Între 1914 şi 1918, aproape 1 milion de soldaţi englezi au fost ucişi pe câmpurile de luptă din Franţa şi Belgia, alte sute de mii fiind răniţi sau grav afectaţi psihic de ororile războiului. Prin urmare, Marea Britanie avea cu 1.7 milioane mai multe femei decât bărbaţi, fenomen cunoscut sub numele de „multitudinea fără pereche/mateless multitude“.
Helena Wright a încercat să rezove cumva problema sutelor de femei care i se c