Majoritatea europenilor este de părere că, de la izbucnirea crizei, corupţia a crescut. Pierderea încrederii a fost cauzată şi de scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi politicieni de la cel mai înalt nivel.
Zece milioane de italieni au votat partidul lui Silvio Berlusconi la ultima rundă de alegeri parlamentare, de la începutul acestui an. Acum, „Il Cavaliere” a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fraudă.
În Spania, Mariano Rjoy, liderul Partidului Poporului, a câştigat la sfârşitul lui 2009 cea mai mare majoritate parlamentară din ultimii 29 de ani, după ce 10,5 milioane de spanioli l-au votat. Acum, premierul Rajoy şi partidul său sunt implicaţi într-un scandal uriaş scandal de corupţie, după ce s-a dovedit că gruparea politică nu s-a dat în lături de la mită şi evaziune fiscală.
Pe Francois Hollande l-au votat aproape 24 de milioane de francezi în mai 2012. Acum, preşedintele este acuzat că şi-a acoperit aproape o jumătate de an un ministru care avea conturi bancare ascunse în Elveţia, care a demisionat în martie.
Criza neîncrederii se transformă în criză politică
Europenii au astfel suficiente motive atunci când spun că, fără urmă de îndoială, corupţia a crescut de la izbucnirea crizei. Jumătate dintre cetăţenii europeni cred că, în ultimii doi ani, nivelul corupţiei a urcat în ţara din care provin, potrivit ediţiei din 2013 a Barometrului Global al Corupţiei, realizat de Transparency International şi publicat recent. Doar 12% din repondenţi sunt de părere că situaţia s-a îmbunătăţit, în timp ce 36% din ei spun că nivelul corupţiei a rămas neschimbat.
Faptele de corupţie şi obţinerea de finanţare ilegală de către partide şi politicieni par principalele motive pentru care, cu doar 10 luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European, europenii par să-