Protestele antiguvernamentale din Bulgaria au continuat luni la Sofia pentru cea de-a 53-a zi consecutivă, însă mişcarea a fost marcată de semne de încetinire, mai ales din cauza vacanţei estivale.
"Vom menţine mişcarea de protest care va reveni mai puternică de la toamnă. Acest guvern, la fel ca şi cel precedent, este compromis din cauza legăturilor sale cu oligarhia", a asigurat unul dintre cei câteva sute de manifestanţi, Plamen Talev, un informatician.
Organizaţi pe reţelele sociale, manifestanţii au ţinut să respecte luni ziua de doliu naţional în memoria celor patru mineri ucişi în urma unui accident la mina din Oranovo (sud-est) la 16 iulie, dintre care doi au fost găsiţi de abia pe 2 august.
Astfel s-au abţinut de la a fluiera sau a scanda orice slogan în faţa sediului guvernului şi parlamentului, aşa cum fac în fiecare seară de la 14 iunie.
De asemenea, 40 de manifestanţi au protestat luni seară în faţa prestigioasei reşedinţe guvernamentale Evsinograd de la Varna, la Marea Neagră. Aceşia au scandat "Demisia" sau "Alegeri", în timp ce doi scafandri au încercat să pătrundă în reşedinţă de pe mare, fără succes, a raportat televiziunea privată bTV.
Parlamentul este în vacanţă pentru trei săptămâni de la 3 august, decizie considerată nepotrivită de către manifestanţi.
Iarna trecută, manifestaţiile împotriva sărăciei şi corupţiei din întreaga ţară au provocat demisia guvernului conservator condus de Boiko Borissov. Noul guvern minoritar, format după alegerile anticipate de la 12 mai, s-a confruntat rapid cu noi manifestaţii cu o puternică mobilizare a reprezentanţilor claselor de mijloc care dennuţau "oligarhia" ce conduce ţara, conform acestora.
Premierul, Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti şi de partidul minorităţii turce MDL, a refuzat să demisioneze şi a adoptat măsuri în favoarea celor mai dezavantajaţi. D