In noaptea de 9 spre 10 iulie 1601, cadea in urma unui complot capul celui care reunise pentru prima data intr-un tot cele trei entitati statale locuite de romani: Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca (Valahia).
Ucis de propriul aliat
In timpul unei domnii relativ scurte, Mihai Viteazul a reusit sa respinga rand pe rand presiunile unor vecini, carora unificarea romanilor nu le convenea, caci ducea la afirmarea unui stat nou si puternic tocmai in zonele lor de influenta.
Dar puterea sa era prea redusa ca sa poata rezista la presiuni din partea tuturor marilor vecini, cu atat mai mult cu cat chiar prietenii l-au tradat. Moartea a fost decisa de imparatul Rudolf, ale carui gratii le obtinuse recent, iar capul a cazut sub securea generalului Basta, aliatul alaturi de care, cu numai cateva zile inainte obtinuse o victorie de moment la Guruslau (3 iulie 1601).
Despartit de trup, capul a fost luat de capitanul Radu Buzescu, dus si inmormantat la manastirea Dealu de langa Targoviste. Pe lespedea de piatra sta scris si acum: "Aici zace cinstitul si raposatul capul crestinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Tarii Romanesti si Ardealului si Moldovei".
Poate aceasta inscriptie este cea mai buna doada documentara asupra faptului ca, in ochii contemporanilor, Mihai Voievod reusise sa faca unirea romanilor din cele trei principate.
Os domnesc
N-as insista aici la amanunte pe care de buna seama multi le-au citit chiar si in cartile de scoala. Cred ca ar fi mai de interes daca as aminti episoade mai putin cunoscute, care isi merita totusi intersul.
Primul priveste filiatiunea. Mihai Viteazul s-a instalat pe tron ca fiu nelegitim al domnitorului Patrascu cel Bun. Datina permitea oricarui "os domnesc", deci si fiului nelegitim, sa urmeze la tron. Numai ca tatal a decedat in anu