Oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au reusit sa creeze un nou tip de tratament care ajuta sistemul imunitar al oamenilor sa distruga cancerul. Medicamentul a fost testat pe pacienti, dand rezultate incurajatoare.
Noul medicament actioneaza prin cresterea capacitatii sistemului imunitar de a recunoaste si de a ataca tumorile canceroase, potrivit The Telegraph.
Cercetatorii au dezvoltat un tratament pentru anumite tipuri de cancer, precum cele ale pancreasului, creierului si gatului, care sunt deosebit de dificil de abordat cu tehnicile disponibile in prezent.
Noul medicament numit ChiLob 7-4 retransforma celulele sitemului imunitar si creste numarul acestora. Prin utilizarea unui vaccin la pacientii bolnavi, in acelasi timp cu medicamentul, celulele sistemului imunitar au ca tinta celulele canceroase, ele se pot concentra asupra tumorii.
Un studiu efectuat pe 26 de pacienti cu cancer pancreatic a dat deja rezultate incurajatoare. Acum, oamenii de stiinta au inceput un program finantat de Uniunea Europeana pentru testarea noului tratament in cursul anului viitor.
"Ceea ce am descoperit este ca exista un spectru intreg de receptori ale celulelor sistemului imunitar care se activeaza si opresc celulele canceroase. Unele tipuri de cancer sunt capabile sa anihileze celulele sistemului imunitar.
Noi lucram la un medicament care apasa pedala de acceleratie pentru a revigora sistemul imunitar", a spus profesorul Martin Glennie, care a condus cercetarile.
Medicamentul este ultimul dintr-un domeniu in curs de dezvoltare, al unui tip de tratament contra cancerului, cunoscut sub numele de imunoterapie care se bazeaza pe exploatarea propriului sistem imunitar al pacientului.
Pana in prezent, un tratament imunoterapeutic a fost aprobat pentru a fi folosit pe pacienti.