Mersul la facultate a devenit un lux: taxele sunt până la cer, iar bursele nu acoperă nici măcar strictul necesar. Consecința? Jumătate dintre tinerii care intră în învățământul superior abandonează după primul an școlar, România fiind codașă în topul țărilor UE ca rată a absolvirii facultății. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenția că „microbul” subfinanțării în educație a ajuns și în învățământul superior. ANOSR solicită alocarea celor 6% din PIB pentru Educaţie, arătând într-o analiză recentă intitulată ,,Responsabilitate pentru Educaţie!”că 50% dintre studenți se retrag din facultate după primul an de studiu, ca urmare a creșterii fulminante a taxelor școlare.
Tinerii spun că politicienii şi-au asumat atât prin Legea Educaţiei Naţionale, cât şi prin Pactul Naţional pentru Educaţie (2008) ca educaţia să primească un buget de 6% din PIB, însă lucruririle încă bat pasul pe loc.
Iar lipsa fondurilor destinate îmbunătățirii educației superioare are efecte sociale devastatoare: -au crescut taxele de studiu şi taxele de cămin bursele nu acoperă necesarul de masă şi cazare, - jumătate dintre studenţii din România renunţă la studii din cauza creșterii, - în România învaţă de două ori mai puţini studenţi faţă de acum patru ani etc.
„Fără educaţie, România nu poate evolua nici economic, nici social, nici moral. Acţiunea desfăşurată alături de colegii noştri din întreaga ţară este doar un prim pas către ceea ce ne dorim – ca educaţia să fie cu adevărat o prioritate naţională. Educaţia din România are nevoie de o strategie de finanţare care asigură o dezvoltare amplă şi durabilă a învăţământului. În situaţia în care vom constata că vocea studenţilor nu a fost auzită, vom continua demersurile pentru un învăţământ mai bun, pentru respectarea legii şi alocarea celor 6% din PIB pentru educa