În câteva zile, românii ar putea începe să depună dosarele de finanţare în cadrul Programului "Prima Casă". Costurile mai mari ale creditelor, care vor fi acordate de acum numai în lei, i-ar putea ţine însă pe cei cu salarii mici departe de aceste împrumuturi
De acum încolo creditele "Prima Casă" se vor acorda numai în monedă naţională, ceea ce creşte substanţial costului împrumutului, care este cu 25 - 30% mai scump decât varianta în euro. Ofiţerii de credit din sucursale sunt destul de reticenţi că vor putea acorda împrumuturile, mai ales că pe piaţă sunt variante mai ieftine, în euro, iar până acum produsul în lei s-a vândut destul de slab. Clienţii "Prima Casă" vor trebui să facă dovada unui venit consistent sau să se orienteze spre o locuinţă mai ieftină, pentru a se putea încadra din punct de vedere a venitului.
Pregătite de start
Zilele trecute, Ministerul Finanţelor Publice a publicat în Monitorul Oficial hotărârea privind alocarea plafonului de garanţii de un miliard de lei pentru băncile care vor participa la noua variantă a Programului.
Câteva bănci au trimis deja solicitări pentru garanţii, altele analizează încă intrarea în program. "BCR va solicita un plafon de garanţii pe măsura cotei de piaţă deţinute în program până în această fază, respectiv 40 – 50%", a spus pentru EVZ Ionuţ Stanimir, şeful direcţiei de comunicare a Băncii Comerciale Române, cel mai mare creditor în cadrul Programului guvernamental. Potrivit acestuia, în răstimp de câteva zile urmează ca băncilor să le fie alocate plafoanele de creditare, iar împrumuturile vor putea fi acordate.
BRD Soc Gen, al doilea mare creditor în cadrul Programului, a solicitat un plafon de garanţii de 250 de milioane de lei, au comunicat pentru EVZ reprezentanţii băncii. Bancpost a trimis, de asemenea, solicitare pentru alocarea unui plafon în cadrul noii variante a Programului şi se