Câte cuvinte pot schimba un om şi un rasist? Pe scurt despre ce n-am putut spune în ceea ce trebuia să fie un dialog cu Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare.
Miercuri, 14 august de la orele 11, la adevărul live trebuia să discut împreună cu Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, despre zidul din oraşul său şi celelalte 14 din Europa, care separă romii de restul comunităţilor. Ce-a ieşit găsiţi aici.
Aproape 62 de minute reprezentând în proporţie de peste 80 % monologul domnului Cherecheş. Acest stil de a dialoga are două variante de interpretare: primarul de la Baia Mare e logoreic sau are multe lucruri deştepte de spus. Oricum ar fi e total lipsit de politeţe faţă de moderatoare, alţi invitaţi si public. Pus în faţa unei astfel de atitudini ai de ales să fii bădăran cu bădăranul şi să-l pui la punct sau să încerci să-i explici cum se vorbeşte-n lume, că trebuie să şi asculte, să aibe, pe scurt, bun simţ.
Am ales cea de-a doua variantă. La final m-am simţit împăcat că am fost civilizat cu el dar eficienţă = 0. Pur şi simplu nu aude ci doar îi place să se audă, nu pricepe şi nu se pricepe.
Şi pentru că a fost imposibil să-i spun 3 idei cap-coadă am decis să i le transmit mai jos:
1. Zidul – pentru că de aceea ne-am întâlnit. Zidul e zid, nu e gard cum zice acum primarul şi e din beton. Aici vedeţi cum a început povestea zidului şi cum a evoluat în doar 2 zile. Apoi motivaţia protejării copiilor este una ridicolă. În România sunt mii de blocuri lângă străzi foarte circulate, nicăieri n-a mai fost nevoie de un zid de protecţie. Motivaţia reală este una rasială. S-au exprimat în acest sens însuşi Cătălin Cherecheş (ţiganii sunt ruşinea oraşului) şi organizaţii precum Amnesty International (vezi capitolul despre Craica şi Cuprom) şi Departamentul de Stat al SUA.
2. Cine, ce şi cât face / fură / fraudeaza când vorbim despre fond