La trei luni după ce a descoperit un al doilea giroscop cu probleme la telescopul Kepler, care studiază planetele foarte îndepărtate din afara Sistemului nostru Solar, NASA a decis să oprească reparaţiile pe care încerca să le facă. Astfel, una dintre cele mai importante misiuni ale NASA se încheie.
NASA încearcă să descopere acum ce date mai pot fi colectate de la Kepler, chiar dacă funcţionalităţile sale nu mai sunt la acelaşi nivel. Agenţia americană încearcă să afle dacă e mai rentabil să încheie total misiunea, lăsând Kepler să se ducă în spaţiu, fără control sau dacă mai pote capta informaţii folositoare.
Kepler a fost lansat în martie 2009 cu scopul de a studia planete care seamănă cu Terra, dar sunt în afara Sistemului nostru solar, dar în galaxia Calea Lactee. Era echipat cu o cameră de 95 de megapixeli şi cu o oglindă de telescop de 1,4 metri. Practic, Kepler putea să vadă planetele care orbitau în jurul stelelor lor şi să calculeze mărimea acestora şi cât de departe sunt.
În iulie 2012 au apărut primele probleme cu Kepler, iar în mai 2013 un al doilea giroscop, făcând aproape imposibilă susţinerea pe orbita potrivită a telescopului. Practic, Kepler are nevoie de 3 roţi pentru axe ca să se orienteze. Acestea funcţionează ca un giroscop. A putut funcţiona cu una stricată, dar acum totul s-a terminat.
Kepler avea termen de expirare noiembrie 2012, dar cercetătorii sperau ca telescopul să mai funcţioneze, pentru că primea foarte multe informaţii.
NASA studia datele trimise de Kepler, imagini de zeci de GB, iar apoi stabilea dacă ar putea avea condiţii potrivite vieţii umane, în cadrul unui exod de pe Terra.
Kepler a confirmat până acum existenţa a 135 de exoplanete unde s-ar putea locui, iar altele 3.500 de planete sunt "candidate". 90% vor fi cel mai probabil confirmate ca posibile alternative la Terra. Cercetătorii america