După accidentul cu opt tineri morţi, autorităţile vor să-i scoată mai des pe elevi în stradă ca să-i înveţe cum să se comporte în trafic
Modulele de educaţie rutieră predate în mod curent elevilor ar putea fi extinse, din noul an şcolar, cu aplicaţii practice. Măsura va fi luată după ce ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Siguranţei Rutiere, premierul Iurie Leancă le-a solicitat reprezentanţilor Ministerului Educaţiei să fie introduse cursuri obligatorii de educaţie rutieră.
Potrivit consultantului Direcţiei învăţământ preuniversitar din cadrul ministerului, Victor Păgânu, de la 1 septembrie copiii din toate ciclurile de învăţământ vor trebui să asiste la 15 ore de educaţie rutieră într-un an didactic. „Acum elevilor li se arată cum şi pe unde se traversează strada, sunt învăţaţi ce reprezintă culorile semaforului, pe unde pot să se plimbe cu bicicleta şi unde să se joace. Statisticile arată că în 85% din accidentele rutiere adulţii sunt de vină. Mai bine lucrăm cu ei“, susţine responsabilul.
Totuşi, oamenii sunt de părere că fiecare trebuie să înveţe de mic să fie responsabil în trafic. „Am văzut la televizor accidentul de pe Munceşti. Îmi pare rău pentru familiile tinerilor care erau în maşină. Educaţia, fie ea şi rutieră, se face în primul rând acasă. Copilul trebuie să-şi cunoască limitele“, crede Natalia Palici (32 de ani), contabilă.
„Anul trecut, prin noiembrie, a venit un poliţist la noi, la una din ore. Ne-a spus să ne uităm după maşini înainte de a trece strada. Atât“, afirmă Olga Surguci, elevă la Liceul „Dante Alighieri“ din Capitală.
PUŞI SĂ DIRIJEZE TRAFICUL
Din toamnă, elevii nu vor învăţa doar teorie, dar vor fi scoşi mai des în stradă. „Există câte un număr de ore pentru elevii din fiecare ciclu preuniversitar. Noi periodic îi îmbrăcăm în haine reflectorizante şi îi îndrumăm să dirijeze traficul pietonal în inters