Cercetatori americani si rusi au lucrat impreuna, in secret, pentru o perioada de 17 ani, pentru a reusi sa indeparta cateva sute de kilograme de plutoniu si uraniu imbogatit - o cantitate suficient de mare pentru a construi cel putin o duzina de bombe nucleare - dintr-o zona de testare subterana din Kazakhstan, datand din perioada sovietica, scrie New York Times. Munca de curatare a materialelor radioactive a fost cu atat mai dificila cu cat zona de testare a devenit o sursa de fier vechi pentru populatia saraca din zona, reiese dintr-un raport publicat recent de Centrul pentru Stiinte si Afaceri Internationale Belfer de la Harvard.
Raportul vorbeste despre o misterioasa operatiune de curatare, estimata la 150 milioane dolari si finantata, in mare parte, de SUA, al carei functie a fost sa adune materialul inainte ca posibili teroristi sa puna mana pe el si sa il foloseasca pentru bombe nucleare.
De-a lungul anilor au iesit la suprafata indicii cu privire la faptul ca este posibil ca ceva periculos sa fi fost lasat in urma intr-o retea de de tuneluri din zona. Desele raiduri aeriene facute de drone americane si betonul armat turnat in tuneluri si la suprafata sunt cateva astfel de indicii.
Raportul dezvaluie, printre altele, ca atunci cand au parasit unitatea de testare, sovieticii au lasat in urma componente, inclusiv plutoniu cu puritate ridicata, care ar fi putut fi folosit chiar si pentru un "dispozitiv nuclear relativ sofisticat", a declarat un oficial american pentru autorii raportului.
Oamenii de stiinta americani au petrecut cativa ani incercand sa obtina informatii de la omologii rusi cu privire la testele nucleare facute de sovietici.
Necesitatea curatarii locului a fost cu atat mai urgenta cu cat localnicii in cautare de fier vechi au sapat constant, "la doar cativa metri distanta" de materialul fision