Treizeci şi şase de deţinuţi islamişti au murit asfixiaţi, duminică, din cauza gazelor lacrimogene, în timpul unei tentative de evadare din închisoare, potrivit poliţiei egiptene, în timp ce susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi-au anulat manifestaţiile la Cairo.
Generalul Abdel Fattah al-Sissi, şeful atotputernicei armate, a jurat că Egiptul nu va da niciun pas înapoi în faţa “violenţei” islamiştilor, promiţându-le o ripostă “dintre cele mai energice”, în faţa a sute de ofiţeri ai armatei şi poliţiei şi a revoltei declanşate în ţările occidentale, unde unii vorbesc despre un “masacru”.
Totuşi, în ceea ce pare un gest de calmare a tensiunilor, Guvernul a interzis “comitetele populare”, aceste miliţii de tineri înarmaţi care îi atacau la Cairo pe toţi cei pe care îi credeau islamişti – bărbaţi cu barbă sau femei cu văl integral -, precum şi jurnaliştii străini, pe care îi acuză că apără tabăra lui Morsi. După ce i-a lăsat să acţioneze mai multe zile, Guvernul i-a acuzat duminică de faptul că desfăşoară activităţi “ilegale”.
Mobilizarea susţinătorilor lui Morsi părea că bate pasul pe loc duminică, manifestanţii temându-se fără îndoială de numărul mare de morţi din rândurile lor, decimate de cinci zile. Ei au anunţat nouă manifestaţii la Cairo, dar le-a anulat aproape pe toate “din motive de securitate”.
Peste 1.000 de manifestanţi şi oficiali ai Fraţilor Musulmani au fost arestaţi în decurs de cinci zile, potrivit Guvernului.
Ţara este în continuare în stare de urgenţă şi cu restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. Armata blochează cu tancurile marile axe rutiere ale capitalei, în timp ce Ministerul Bunurilor Religioase a anunţat că moscheile vor fi închise în afara orelor de rugăciune, în încercarea de a evita reuniunile.
Susţinătorii lui Morsi au făcut apel, sâmbătă, la o săptămână de manifestaţii, dar nu au reuş