Săptămânile care au urmat dezvăluirilor lui Edward Snowden despre programul NSA de spionaj al americanilor au fost unele complicate. Unele servicii s-au închis, iar întrebarea a rămas: unde ne mai simţim intimi? Am vorbit cu Robert Knapp, CEO-ul Cyberghost, o firmă cu sediul în România care promovează comunicarea privată şi am încercat să aflăm ce soluţii mai sunt.
Două firme cu sediul în SUA şi care ofereau servicii de email criptat s-au închis, deoarece nu mai puteau garanta intimitatea utilizatorilor. Lavabit şi Silence Circle şi-au închis activitatea, iar Kim Dotcom, fondatorul Megaupload şi cel care se ocupă de serviciul Mega, a promis un email mai bine criptat decât oricare altele.
„Zilele în care doi oameni puteau avea o conversaţie privată prin email, dacă au existat vreodată, au apus demult“, susţine directorul închisului serviciu Silent Circle. El spune că un serviciu găzduit „acasă“ este mai sigur decât unul pe web, dar chiar şi aşa mai sunt informaţii care nu pot fi protejată. Este posibil, deşi dificil, să securizezi conţinutul mesajului, dar nu şi metadatele, notează The Verge.
Unde mai suntem intimi?
„În contextul actual, a devenit clar pentru toată lumea că intimitatea este o iluzie pe internet. Scandalul NSA şi implicaţiile sale, atât în SUA, cât şi în Europa, au determinat din ce în ce mai mulţi oameni să ia măsuri cu privire la intimitatea lor în mediul online şi la siguranţa datelor personale”, a spus Robert Knapp, CEO Cyberghost.
„Trebuie plecat din start de la premisa că nimic din ceea ce facem în mediul virtual nu ne aparţine exclusiv, că în momentul când împărtăşim ceva, acest lucru nu se întâmplă doar cu persoana cu care comunicăm”, crede Knapp. Acest lucru este valabil pentru cei care au o activitate intensă pe reţelele sociale. Cu cât dăm mai multe acolo, cu atât mai mult nu vom putea lua înapoi.
„În mome